dinsdag 12 maart 2013

Maslenitsa in Rusland

Масленица

Deze week (11 -17 maart 2013) wordt in Rusland een traditioneel feest van Масленица gevierd. Het woord “масленица stamt af van het zelfstandig naamwoord “масло (boter). Масленичная неделя of Масленица (vrij vertaald: Maslenitsa week, boterweek) is een Russisch festival gevierd voor Великий пост (De grote vastentijd). Deze week wordt er vet gegeten en samen veel lol gemaakt. Na de afloop van de week begint het vasten met een streng dieet en tijd voor sobere reflecties. Russen hebben het gezegde “Hе всё коту масленица, будет и Великий Пост (letterlijk: het is niet altijd een Maslenitsa week voor een kat; de vastentijd komt eraan. In het Engels zegt men “every day is not a Sunday”. Ook niet-gelovige Russen doen mee aan deze viering, want vanuit het heidendom wordt Масленица als een symbool van het einde van de winter en begin van de lente beschouwd.  
Hoe vieren Russen het  Масленица-feest? In de eerste instantie, worden er veel блины (pannenkoeken) gebakken en gegeten. Waarom pannenkoeken? Omdat een pannenkoek rond, warm en goudkleurig is, net als de zon die in de lente schijnt. Hoewel блин als “pannenkoek” wordt vertaald, lijkt die meer op een crêpe. Er bestaan veel variaties en vullingen van блины. Plat, opgerold, opgestapeld als grote pasteien en gevuld als enveloppen. De traditionele manier om pannenkoeken te eten is met de начинка (vulling) en gedipt in сметана (zure room). Gebruik geen мясная начинка(vlees vulling), omdat масленичная неделя ook bekend staat als мясопустная (zonder vlees).
Behalve traditionele pannenkoeken nemen Russen deel aan straatfestivals waar zij снежки  (sneeuwballen) kunnen gooien, снежная крепость (sneeuwfort) kunnen bouwen,  на санях (slee) kunnen rijden en с ледяной горки (van de ijsberg) kunnen glijden.  Масленица duurt een week en eindigt met het verbranden van een Maslenitsa pop, die de winter symboliseert. Op dezelfde dag kan men просить прощения (vergeving vragen) voor het afgelopen jaar.
Als je deze keer van plan bent om Масленица te vieren, wees niet ontmoedigd als het niet lukt zoals gepland. Russen hebben een goed gezegde: “первый блин комом (de eerste pannenkoek is altijd mislukt) wat betekent dat alle begin moeilijk is.

Приятного аппетита! (Eet smakelijk) 


Vertaler Russisch, beëdigd vertaler Russisch, Russische vertalingen, Russische lessen, Russische cultuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten