dinsdag 2 juli 2013

De raarste talen ter wereld

De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld. Onderzoeksorganisatie Idibon gebruikte de World Atlas of Language Structures om te kijken welke talen de meeste vreemde eigenschappen hadden.
 
De verwisseling van woorden in een vraagzin, zoals in het Nederlands gebeurt, is zo'n een bijzondere taaleigenschap, omdat dat slechts bij 1,4 procent van de bijna 1700 onderzochte talen voorkomt. Veel normaler is het om een stukje toe te voegen aan een zin, zoals in het Japans; daar krijgen vraagzinnen -ka aan het einde van de zin. Het Chalcatongo Mixtec doet iets nog vreemders: niks. In die taal is geen onderscheid te maken tussen een vraagzin en een gewone zin.

Onderwerp en persoonsvorm
Het analyseren van taal op deze manier is niet eenvoudig, omdat veel aspecten van taal van elkaar afhankelijk zijn. Zo hangt de plek waar de persoonsvorm in een zin staat, samen met de plek waar het onderwerp komt. Door deze samenhang zijn dat soort taaleigenschappen moeilijker te analyseren. Om het zichzelf makkelijk te maken, hebben de onderzoekers dan ook gezocht naar taaleigenschappen die op zichzelf kunnen staat. Dat waren er in totaal 21, van de 192 waar de taalatlas informatie over heeft.

In de top tien van vreemde talen staan veel onbekende en kleine talen. Maar verrassend genoeg komt Duits op de tiende plaats. Als er naar de top 25 gekeken wordt, verschijnen er nog meer bekende talen: Nederlands, Noors, Tjechisch, Spaans en Mandarijn. Het Baskisch dan weer een taal waar weinig bijzonderheden in te ontdekken waren.

Westerse talen zijn raar
Het onderzoek laat zien dat de verspreiding van een taal niet per se een maatstaf is voor hoe ongewoon deze is. Hoewel een aantal talen inderdaad slechts door een enkeling gesproken wordt, zijn er ook talen met veel opmerkelijke aspecten die door miljoenen gesproken worden.
 Bron: Volkskrant

1 opmerking:

  1. Erg leuk blog om te lezen!! Dat Duits op de tiende plaats komt verbaasd mij. Ik heb al diverse taalcursussen gevolgd (bij http://www.ebc.nl/) en Duits was daar zeker niet de moeilijkste van. Volgende week start ik met een cursus Arabisch, daar ben ik erg benieuwd naar. Mocht je het je afvragen, ik werk in een sterk internationale omgeving dus vandaar dat ik mij verdiep in diverse talen. Daarnaast is het stiekem ook een hobby geworden.

    BeantwoordenVerwijderen